bTV разказа, че възрастни хора са настанени в частен дом в

...
bTV разказа, че възрастни хора са настанени в частен дом в
Коментари Харесай

Експерт за "социалния дом" без лиценз: Има още много такива, всички в областта и кметовете знаят

bTV описа, че възрастни хора са настанени в частен дом в плевенското село Изгрев, който своеволно се е нарекъл Център за настаняване на пълнолетни с деменция, полицията се самосезира и влезе на инспекция. Оказва се, че мястото е без лиценз от 2020 година, а от пет месеца контролният орган на страната знае за това.

„ Социалният дом “ стана обект на следствието ни след сигнал от наследник на стара жена, която съгласно него е умряла в дома поради липса на грижи. В края на живота си дамата е била с рани по 20-30 сантиметра, видно от фотоси, направени от сина ѝ.

„ Това, с което бях осведомена е, шокиращо - да бъде оставен възрастен човек в положение, в което да загуби живота си е недопустимо “, съобщи общественият министър

" Както във всички сфери в България, по този начин и в обществената сфера – закони има и те просто би трябвало да се извършват. За тази цел всички ние би трябвало да имаме гражданска позиция и да носим отговорност. Проблемът с носенето на отговорност като главен проблем в нашето общество е във всички области на живота ни. За съществуването на подобен дом знаят всички в региона. Когато то е в малко обитаемо място, знаят 100% от хората. Някой от тях би трябвало да сигнализира институциите. Единствената институция, която от две-три години насам лицензира обществените услуги, е Агенцията за качеството на обществените услуги ". Това разяснява пред bTV Владислава Цолова – ръководител на Националния съвет на националната пациентска организация.

10 души са настанени в къщата, като за всеки се заплащат по 950 лв. на месец

" Има ниша за това, което се е случвало. Тук става въпрос за дом за възрастни хора с деменция. Всички ние сме евентуално обект на този проблем. Държавата досега е регулирала по този начин нещата, че има 14 дома за възрастни с деменция и 36 центъра за настаняване от фамилен вид. Това са държавни услуги с държавно делегиран бюджет ", разяснява Цолова.

Окръжната прокуратура в Плевен проверява гибелта на 94-годишната жена

Тя уточни, че има още доста такива домове по такива места и кметовете по места го знаят и те би трябвало да сигнализират за тях. " В дребните обитаеми места всички знаят. Националната карта на обществените услуги ще влезе в действие от 1 януари 2024 година Там общините са заложили потребностите на популацията ", уточни специалистът.

Какво разяснява още разяснява ръководителят на Националния съвет на националната пациентска организация - чуйте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР